Verlegung von Natursteinen

Lásd még:
Terméskőlapok és terméskő-térkövek

A legjobb tanácsadás az alábbi számon érhető el: 0630/677-8387

Terméskövek lerakása

  
A jól megtervezett és kidolgozott külső létesítményeket bízza szakértő (pl. burkoló vagy térkő-lerakó) cégekre.

A műszaki követelmények fontosabbak, mint a kialakítási szempontok!

  

1. Mire van szükség a terméskövek lerakásához?

 Kb. 0-63 mm nagyságú apró kavics a fagyálló réteghez az erre vonatkozó irányelveknek
  és az RVS 08.18.01 és ÖNORM B 2214, ill. EN 13242 útépítésre vonatkozó
  előírásoknak megfelelően.

 Sovány beton (aljzatbeton helyett). Fagyálló trasztartalmú soványhabarcs és
  traszhabarcs és fagyálló traszfugahabarcs. Valamennyi termék megtalálható az
  árlistánkon és a katalógusunkban is.

 Lapát, talicska, seprű, madzag, 2-4 m-es igazító léc, derékszög, vízmérték, műanyag
  kalapács és puhafa léc (a lapok óvatos igazításához és esetleg szegély- és
  lépcsőkövek kötött beágyazásához), habarcshordó láda (lehetőleg kör alakú), fúrógép
  vagy keverőgép egy-egy habarcskeverő- és ragasztókeverő fejjel, vízmennyiségmérő
  üveg, festőecset, 8 vagy 10 mm-es fogazott kenőspatula, mérőrúd, szivacs a
  lemosáshoz, a rugalmas zárófugákra, esetleg gumizsinór és márványszilikon.

 Lapvibrátor > 150 kg vagy rázóhenger, kőfűrész.

 Min. +5 °C munkahőmérséklet és száraz idő több napon át (a lerakás fagyott alapra
  vagy fagyott anyaggal nem engedélyezett). Szélsőséges hőség esetén - különösen
  széllel kombinálva - a lerakási munkálatokat hűvösebb időjárású időszakokra kell
  halasztani, hogy elkerülhetők legyenek a lerakás során a hőkárosodások. top
   

2. Vájat, alaptöltés és fagyálló réteg:

A vájatnak valamivel nagyobbnak kell lennie, mint amilyen a burkolandó felület. Az alaptöltés-koronaszintjénél (gödörfenéknél) figyelembe kell venni egy legalább 0,5%-os (=0,5 cm 1 m-ként) hosszanti és 2,5%-3%-os keresztirányú esést. Az alaptöltés-koronaszintet szilárdan kell tömöríteni (pl. rázóhengerrel). Ha az alap agyagos vagy kevert talajból áll (kötött és nem kötött talaj keveréke), akkor a gödör fenekére egy réteget kell lefektetni, hogy megelőzzük a későbbi fagyemelkedéseket és a kövezett sáv beagyagosodása által okozott kilazulásokat. Biztosítani kell továbbá egy oldal-vízelvezetést egy hosszanti irányban lefektetett vízelvezető cső segítségével, úgy, hogy a cső vízelvezető kavicsréteggel és szűrőréteggel legyen körülvéve.

A 0-63 mm-es kavicsot fektesse le rétegenként és tömörítse pl. rázóhengerrel (max. 20 cm rétegenként!). E fagyálló réteg vastagságának a helyi adottságoktól és a várható terheléstől függően 20-30 cm-nek kell lennie, esésének pedig meg kell egyeznie a későbbi felület esésével. Ezután készítsen egy sovány betonból álló, 10-15 cm vastag réteget (szakember, pl. kövező készítse, mivel ő rendelkezik a dimenzionáláshoz és a kidolgozáshoz szükséges megfelelő ismeretekkel). Az épület mellett rugalmas zárófugákat, kb. 5 m-enként pedig dilatációs fugákat helyezzen el. Fontos: Az esést egy igazító léc vagy vízmérték segítségével biztosítsa. Amennyiben a lapokat habarcságyba fekteti, akkor az alatta lévő betonnak egy bizonyos minimális életkort (általában 6 hónap) el kell érnie, ellenkező esetben a beton zsugorodása következtében a habarcságy elválhat a betontól.

A lapok lerakása ezért ideális esetben sovány betonon lévő soványhabarcsra történik, így elkerülhető az átnedvesedés és az elszíneződés. Szükség esetén, pl. alápincézett felületeken a hagyományos tömör betonon lévő soványhabarcsra is lehetséges a lerakás. A lapokat később mindkét esetben pépes ragasztóanyagos emulzióval (amely pl. trasztartalmú ragasztóból készült) rakják le sovány habarcsban erre a beton hordozórétegre, majd óvatosan a helyére ütögetik őket. Ügyeljen a megfelelő mértékű esésre (min. 2,5%), a fugák szakszerű elrendezésére (a vastag felső hordozóréteghez hasonlóan) és a merev részeknél a rugalmas zárófugákra. top
  

3. Lerakás:

Ha az odaszállított raklapokon kívül rövid ideig köztes tárolásra van szükség, akkor a lapokat halmozza fa lécekre, a lapok közé tegyen fa távtartókat, hogy elkerülhetők legyenek a károsodások és az elszíneződések. Készítsen rugalmas zárófugákat és táguló fugákat a fugák alsó részén gumizsinórral, a fugák felső részén pedig márványszilikonnal elasztikusan. Nagy felületek esetén ajánlatos a tágulási fugák helyett ún. pihenőzónákat beépíteni, főként a széleknél (ezek olyan részek, melyek zúzalékhomok-zúzalékkavics-keverékágyba kerülnek és kötetlenül fugázottak. Az ilyen megoldások hosszú távon tartósabbak, mint a táguló fugamasszával kialakított táguló fugák). A lapok közötti fugák távolsága kb. 10 mm. Ne építsen be olyan lapot, amelyen látható sérülés (pl. szállítás közben keletkezett kár stb.) található. Résekhez, falakhoz stb. történő igazításnál a köveket erre alkalmas készülékkel (pl. kőfűrész) vágja méretre. A kinézet miatt és a felület széleinek - és ezáltal az egész felület stabilitásának érdekében - ne fektessen a vékony szalagokat vagy cserépdarabkákat a felület szélére. A hosszúság és szélesség arányának a szélre kerülő lapoknál sem szabad meghaladniuk a 2:1 arányt. A lerakott felületre csak a habarcs, illetve a ragasztó megszáradása után és csak óvatosan szabad rálépni; legkorábban a kifugázás után 48 órával terhelhető a felület.

Termékellenőrzés
Vegye figyelembe, hogy az árut lerakás előtt meg kell vizsgálni. Az áru átvételekor ellenőrizze, hogy a szállítmány rendben van-e (mennyiség, árutípus stb.), és ne építsen be olyan lapot, amelyen látható sérülés (pl. szállítás közben keletkezett kár stb.) található. A már lerakott áru esetén nem fogadunk el reklamációt.

Fontos tudnivaló:
A lapokat mindig a nagyobb felületükkel felfelé rakja le!Tipp: Ha van, akkor a lerakáskor különböző raklapokról vegye le a lapokat, hogy megfelelő színkeveredés legyen elérhető.

Lerakás (vastag) habarcságyba:
Kezdje el az egyik sarokban - lehetőség szerint a felület legmélyebb pontján és merőleges részen. A helyes lerakási irányban húzzon egy madzagot. Készítsen 4-6 cm vastag, kemény-földnedves konzisztenciájú habarcságyat fagyálló, trasztartalmú sovány habarcsból (= vízáteresztő csőhabarcsból). Készítsen egy kis habarcsrészt (= valamivel több, mint egy lap/kő szélességű) és rakja le a lapokat/köveket az aljzatbeton-oldalon. Ezután vigye rá a tapadókeveréket lap/kő alsó részére, és nyomja az egész felületet erősen a friss habarcságyba. Óvatosan ütögesse meg egy műanyag kalapáccsal, amíg a lap/kő nem fekszik teljesen, amíg el nem éri a kívánt magasságot és esést (min. 2,5%) és a lapok/kövek közötti magassági különbségeket ki nem egyenlíti. Ha néhány ütés után nem éri el a megfelelő helyzetet, akkor vegye ki a lapot/követ, és a habarcságyat ennek megfelelően igazítsa meg. Figyelem: okvetlen tegyen puhafa lécet a kalapács és a lap/kő közé. top
  

Mörtelbett ca. 3 - 4 cm stark
Habarcságy: kb. 3-4 cm vastag
Haftbrei auf Platten-/Steinunterseite auftragen
Vigye fel a ragasztóanyagot a lap/kő alsó felületére
Platte/Stein vorsichtig in Mörtelbett legen
Óvatosan fektesse a lapot/követ a habarcságyba
 

  
4. Fugázás:
A fugákat legkorábban 1 héttel a lerakás után fagyálló traszfugahabarccsal, hűvösebb levegő-és laphőmérsékletnél (hőmérséklet okozta tágulás miatt) pl. korán reggel, fugázza ki. A két munkafázis közti egyhetes szünet garantálja, hogy az ágy a még nyitott fugákon keresztül megfelelően kiszáradt. A fugákat teljes magasságig töltse ki habarccsal. A lapok felületét azonnal tisztítsa meg a habarcsmaradékoktól. Feltétlenül vegye figyelembe a fugahabarcs gyártójának útmutatóját. Szélsőséges hőség és szél esetén a lerakási munkálatokat halassza hűvösebb időjárású időszakokra, vagy a készre fugázott felületet benedvesítés helyett árnyékolja pl. világos fóliával való letakarással. top

A Trustone lerakási mintája:
Az egymáshoz hangolt lapformák számos lerakási mintát tesznek lehetővé, íme, egy példa. Az anyagigény adatai segítségével gyorsan kiszámíthatja a m²-enként szükséges lapok számát.
  

A Trustone és a Marketstone lerakási mintája
A Trustone anyagigénye ehhez
a lerakási mintához:

Méret: 84,5 x 56 cm, kb. 0,68 db/m²
Méret: 56 x 56 cm, kb. 1,37 db/m²
Méret: 56 x 27,5 cm, kb. 0,68 db/m²
Méret: 27,5 x 27,5 cm, kb. 1,37 db/m²

 

 
Trustone terméskolap Glenmoor színben
Trustone terméskőlap Glenmoor színben
 
backtop